#01: Maakuntauudistus tuo lisää demokratiaa

Eduskuntavaalit, kuntavaalit, presidentinvaalit, europarlamenttivaalit… Nyt joukkoon on liittymässä maakuntavaalit, kun lajissaan ensimmäiset maakuntavaltuustot valitaan ensi lokakuussa. Vaalit ovat aina tilaisuus käyttää meille kaikille annettua kansanvaltaa. Jokaisella meillä on yksi ääni ja se ääni on syytä käyttää hyvin.

Maakunta tuntuu olevan monille etäinen ja hieman hämäräkin asia, jopa monien päättäjien joukossa. Se on harmi, sillä vuoden 2020 alussa maakuntien vastuulle siirtyy 25 lakisääteistä tehtävää, mm. sosiaali- ja terveydenhuolto, pelastustoimi ja suurin osa nykyisten ELY-keskusten palveluista. Maakunnilla ja maakuntavaltuustoilla tulee siis olemaan merkitystä.

Itse näen maakuntauudistuksen vahvasti demokratian vahvistamisena. Viimeinkin maakunnan asukkaat saavat valita omat edustajansa päättämään asioista. Esimerkiksi ELY-keskusten poliittinen ohjaus on ollut viime vuosina lähes täysin retuperällä. Vallan valuminen virkamiesportaalle on heikentänyt kansalaisten vaikuttamismahdollisuuksia siitä huolimatta, että osallistamiseen on yritetty panostaa. Nyt se korjataan!

Paljon pelotellaan sillä, ettei esimerkiksi Ii tule saamaan ainoatakaan maakuntavaltuutettua. Ajatus on mielestäni absurdi paristakin syystä johtuen. Ensinnäkin täytyy huomauttaa, että syksyllä ei valita kuntien edustajia. Tarkoituksena on valita koko maakuntaa edustavia maakuntavaltuutettuja. Emme äänestä iiläistä tai oululaista, äänestämme pohojos-pohojalaista. Toisena asiana haluan painottaa sitä, ettei ainoatakaan ääntä ole annettu, saati laskettu. Aidossa demokratiassa tulosta ei varmaksi tiedetä ennen ääntenlaskun valmistumista.

Valtteri Paakki
varavaltuutettu
Suomen Keskusta

Julkaistu IiSanomissa keskiviikkona 14. helmikuuta 2018

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *