Euroopan yhteinen tulevaisuus

Terveisiä Brysselistä! Olen viimeisimmät pari päivää päässyt nauttimaan Brysselin ilmapiiristä ja tutustunut Euroopan Unionin instituutioihin. Erittäin mielenkiintoinen kokemus.

Minä olen syntynyt eurooppalaiseksi ja vaikka perheeni voisi monellakin mittarilla luokitella epäkansainväliseksi, olen aina kokenut olevani eurooppalainen. Ehkä juuri se on syy, minkä vuoksi olen kokenut olevani kotonani juuri Brysselissä, Euroopan pääkaupungissa. Uskon, että kokemus eurooppalaisuudesta ei ole sukupolveni keskuudessa outo ilmiö.

En ole vain eurooppalainen, olen myös vahvan Euroopan Unionin kannattaja. Kun kohtaamme tulevaisuuden haasteet: llmastonmuutoksen, digitaalisaation, Afrikan väestöräjähdyksen ja länsimaissa väestön ikääntymisen, näin muutamia mainitakseni, tarvitsemme niiden ratkaisemiseen ylikansallista yhteistyötä. Unioni ei ole täydellinen ratkaisu ja jatkuvaa kehittämistä ja katsetta tulevaisuuteen tarvitaan.

Vahva Euroopan Unioni tarkoittaa minulle sitä, että jäsenmaiden on uskallettava aidosti antaa valtaa unionin käsiin. Näen, että seuraavien kymmenen vuoden aikana EU tarvitsee uuden perussopimuksen ja neuvotteluiden lähtötavoitteena tulee olla, ei enempää eikä vähempää, kuin EU:n vahvistaminen. Eurooppa neuvoston valtaa on edelleenkin siirrettävä demokraattisesti valitulle EU-parlamentille. En myöskään näkisi mahdottomuutena EU-verosta sopimista. Se selkeyttää EU-kansalaisille unionin merkitystä ja olisi myös jonkinlaista avoimuutta: veron muodossa jokainen aivan varmasti tietäisi kuinka paljon hän rahoittaa EU:n palveluita.

Tässä kaupungissa, jossa uusi ja vanha, harmaantuneet betonirakennukset ja auringonvalossa kylpevät lasipalatsit, elävät sopusoinnussa ja rinnakkain, tulee välttämättä ajateltua menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Olen huomannut ihmisten liian usein jumittuvan ajattelussaan menneisyyteen ja tähän päivään, kun katseen pitäisi jo olla vuosien ja vuosikymmenten päässä. Ei voi olla niin, että maailma olisi samanlainen 30 vuoden päästä. Meidän on rohkeasti ja ennakkoluulottomasti visioitava tulevaisuutta – myös Euroopan Unionista puhuttaessa.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *