Huhuu, kuullanko kuntalaisia?

Ii on osoittautunut edelläkävijäkunnaksi kuntalaisten kuulemisessa. Pari viikkoa sitten päättyi uusimman kuntalaisbarometrin vastausaika ja me politiikan aktiiviseuraajat emme malttaisi odottaa vastausten koontia.

Koko ajan muuttuvassa maailmassa on tärkeää myös kehittää demokratiaa. Ei riitä, että kuntalaisia kuullaan vain neljän vuoden välein kuntavaaleissa ja siinä välillä ruokakaupassa vihanneslaarien äärellä – tarvitaan myös selkeämpi ja suorempia reittejä kuntalaisille ilmaista mielipiteensä. Kuntalaisbarometri on yksi tällainen reitti, kuten myös Iissä erittäin aktiivinen nuorisovaltuusto.

Yksi on kuitenkin joukosta poissa: lasten valtuusto. Nuorisovaltuuston osalta on syystäkin asetettu alarajaksi seitsemäsluokkalaiset, mutta se ei tarkoita, etteikö myös sitä nuorempiakin kuntalaisia tulisi kuulla. Lasten valtuusto on esimerkiksi Pudasjärvellä toiminut jo vuodesta 2011 ja siellä valtuustoon valitaan jokaisesta alakoulusta yksi edustaja aina vuoden kaudeksi.

Näkisin, että myös Iissä tarvittaisiin lasten valtuustoa. Lasten valtuuston tehtävinä voisi olla muun muassa lapsille suunnattujen tapahtumien ja palveluiden ideointi ja Meidän Ii –hyvinvointimalliin liittyvän hyvinvointikortin suunnittelu lasten osalta. Nykyaikaisen kunnan on tärkeää kuunnella kuntalaisiaan, kaiken ikäisiä kuntalaisiaan.

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.