Miten selvitä poikkeusoloista?

Viimeisin vajaa kuukausi on ollut Suomessa kuin puhuttelevasta ja jännittävästä romaanista – tarina, jonka ei olisi koskaan uskonut olevan totta. Koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi on jouduttu ottamaan käyttöön poikkeuksellisen kovia toimia, ja ne näyttävät onneksi purreen. Virus on levinnyt Suomessa huomattavasti hitaammin verrattuna moniin muihin maihin.

Poikkeustoimet ovat vaikuttaneet jokaisen elämään. Minun täytyy olla rehellinen, ja myöntää, että olen aika onnekkaassa asemassa. Vaikka kuinka puhun paljon yhteisöllisyydestä ja sen tärkeydestä, olen pohjimmiltani erakkoluonne, joten minulle kotiin sulkeutuminen ei ole normaalioloissakaan mitenkään poikkeuksellista. Lisäksi en joudu olemaan kotona aivan yksin, sillä seuraa löytyy aina Alinasta sekä kissoistamme Kittystä ja Missystä. Myös näin poikkeusoloissa kiistelemme samaan tapaan Alinan kanssa siitä ovatko juttuni hauskoja vai eivät ja myös näin poikkeusoloissa käytän päiväni opiskeluiden välttelyyn.

Mutta ajattelin kuitenkin pari vinkkiä keksiä, joilla ajan saa kotona kulumaan paremmin. Olen nämä omassa kotilaboratoriossani testannut, ja osa vinkeistä ovat ehkä hieman enemmän käyttökelpoisia kuin toiset. Mutta soveltakaa ja kertokaa, miten meni.

Opiskeluiden ja kotitöiden välttely

Tämä on aina hyvä keino kehitellä tekemistä. Aseta itsellesi tehtäväksi ikkunoidenpesu ja saunan siivous, ja voit olla varma, että päivät täyttyvät kaikesta muusta kuin ikkunoiden pesemisestä ja saunan siivouksesta. Minunkin on jo pari viikkoa pitänyt päästä eroon naapurikyylien kuonojen jäljistä ikkunoissa – on ollut tässä vähän kaikenlaista, mutta ehkä minä sitten pääsiäisen jälkeen, kun kelitkin vielä vähän lämpenevät.

Tiiraile naapureita postiluukusta

Pieni rappukäytävän menon seurailu ei ole ikinä huonosta, pitäähän sitä nyt tietää, mitä rapussa tapahtuu. Tämä ainakin on minun ja Missyn linjaus. Meidän naapurimme saattavat olla eri mieltä. Mikäli rappukäytävää ei ole, aina voi käyttää kiikareita. Tästäkin on henkilökohtaista kokemusta. Ja jos ei ole naapureita, voi mennä internettiin. Takuuvarmaa tekemistä löytyy, jos menee Twitterissä sanomaan jotain Perussuomalaisten politiikasta. Se on suo, johon en itse halua hukkua.

Lue kirjallisuutta ja mikä vielä parempaa – kirjoita itse

Minä en ole kovin monesti omalla nimelläni kertonut, että pidän myös muiden tekstien kuin vain tällaisten tylsien asiablogien kirjoittamisesta. Kirjoittaminen on hyvä tapa rentoutua ja purkaa raskaan etätyöpäivän paineita. Jos et jo ole pöytälaatikkokirjailija, nyt on hyvä hetki kokeilla sitäkin. Trillerin ainekset löytyvät ihan jo televisiouutisia katsomalla.

Päivä kerrallaan eteenpäin! Näissä poikkeusoloissa henkilökohtaisesti kaikista raastavinta on se valtaisa epävarmuuden määrä. Oikein kukaan ei osaa varmaksi sanoa, kuinka kauan joudumme vielä pysyttelemään etäällä toisistamme. Tällä hetkellä kaikki suomalaiset kaipaavat sitä, että voi bussissa mennä ihan tuntemattomaan viereen istumaan ja vaihtaa kuulumiset. Näinäkin aikoina on kuitenkin muistettava Kari Tapion sanat, ”myrskyn jälkeen on poutasää”. Eiköhän mennä tuota poutasäätä kohti.

Rauhallista pääsiäistä, pysykää terveinä!

2 Comments

 1. Seija Aho

  Mielenkiinnolla aloin lukea tekstiäsi. Kiitos paljon siitä. Kaikista eniten olin iloinen positiivisista ja kannustavista kommenteistasi kaiken tämän keskellä. Huomasin samalla heti sen että toinen meistä on iloinen optimisti ja toinen masentunut vanhus. Te nuoret tulette tästä hyvin selviämään, kuten pitääkin, teissä on Suomen tulevaisuus. Me vanhukset ainakin minä (75 v) olen ensimmäistä kertaa elämässäni tosi masentunut. Tässä tilanteessa minusta ei ole kenellekään mitään iloa ja vähiten itselleni. On kuitenkin aviomies kuvioissa mukana, ettei ihan yksin. Ajatellaanpa yksinäisiä vanhuksia. Toivon sydämestäni, että he jaksavat tämän elää läpi. Eikä kukaan voi varmasti sanoa kuinka kauan tämä vielä kestää. Nyt kaikille iloa, iloa, iloa ja voimia, voimia, voimia. Jaksakaa, jaksakaa, jaksakaa te siellä…!! Terveisin Seija Aho Iistä

  Reply
  1. Valtteri Paakki (Post author)

   Kiitos kommentistasi Seija. Moni varmasti jakaa ajatuksesi, ja hyvä, että kerrot niistä.

   Ikävä kuulla, että nämä poikkeusolot ovat vaikuttaneet sinuun noinkin raskaasti. Sanotaan, että koronavirus on tasa-arvoinen uhka, ja se varmasti pitää paikkaansa, mutta kuten huomataan nämä poikkeusoloihin liittyvät toimenpiteet vaikuttavat ihmisiin hyvin erilaisesti. Kaikille yksineläjille, ja ihmisille, jotka luonnostaan ovat sosiaalisia, tämä on varmasti erittäin raastavaa aikaa. Onneksi kuitenkin tänä päivänä on käytössä paljon välineitä ihmisten kanssa yhteydessä olemiseen, vaikka fyysistä kanssakäymistä onkin rajoitettu. Ei se toki sama asia ole.

   Paljon jaksamista teille Seija! Kyllä tästä selvitään, vaikka tällä hetkellä hankalalta tuntuu. Päivä kerrallaan.

   – Valtteri

   Reply

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *