Oikotie veisi penkan puolelle – EU:n laajentumisen kriteereistä ei voi joustaa

kirjoittaja

in

On aina ikävää sanoa ei, kun pyyntö herättää sympatiaa tai kun itselle osoitettu pyyntö osoittaa pyytäjän kokemaa arvostusta. Mutta Euroopan unionin on oltava tiukka silloin, kun kyse on unionia koossa pitävistä voimista.

Poliittisista syistä tai jopa moraaliposeerauksen takia on kuultu puheenvuoroja, kuinka unionin tulisi laajentua nopeasti. Esimerkiksi monille Itä-Euroopan maille halutaan tasoittaa tie EU-jäsenyyttä varten, vaikka nämä eivät täytä jäsenyydelle asetettuja Kööpenhaminan kriteereitä.

Kööpenhaminan kriteerit varmistavat sen, että EU toimii. Kuka kannattaa unionia, joka on kuin rampa ankka? 

Kriteerit vaativat, että jäsenyyttä hakeva valtio toteuttaa EU:n arvoja, eikä jäsenyydestä koidu taloudellista riskiäkään muille jäsenvaltioille. Maassa on oltava vakaat instituutiot, jotka takaavat demokratian ja ihmisoikeudet sekä oikeusvaltioperiaatteen. 

Kööpenhaminan kriteerit vaativat myös toimivaa markkinataloutta sekä kykyä täyttää jäsenyydestä seuraavat velvoitteet. Valtion on kyettävä panemaan tehokkaasti täytäntöön EU-säännöstö, hyväksyttävä unionin poliittiset tavoitteet sekä talous- ja rahaliiton tavoitteet.

Eivätköhän nämä ole ne kriteerit, joiden me kaikki toivomme täyttyvän ennen jäsenyyttä. Oikotietä jäsenyyteen ei tule olla.  Vain Kööpenhaminan kriteerit täyttämällä voi päästä unionin jäseneksi.

Usealla Itä-Euroopan valtiolla on nähtävissä realistinen, vaikkakin mutkikas tie kohti EU-jäsenyyttä. Toivottavasti myös Britannian paluu unioniin on vaunu, joka pääsee penkasta takaisin tälle realistiselle paluutielle.

Laajeneminen ei ole ainoa tapa vahvistaa naapurivaltioiden sitoutumista Eurooppaan. Osana EU:n ulkopolitiikkaa naapuruuspolitiikka näyttelee tärkeää roolia. Keskeisimpien kumppanimaiden kehityksen tukeminen edesauttaa rauhaa ja hyvinvointia lähialueilla.

Unionissa ei ole tilaa vapaamatkustajille. Sekä nykyisten että tulevien jäsenvaltioiden on noudatettava yhteisiä tavoitteita ja pelisääntöjä. Neuvostolla ja komissiolla tulee olla rohkeutta potkia jäsenvaltioita oikeaan suuntaan, mikäli yhteisistä tavoitteista tai pelisäännöistä joustetaan. Työkaluja ovat esimerkiksi varojen jäädyttäminen tai äärimmäisessä tapauksessa äänioikeuden määräaikainen menettäminen neuvostossa.

EU:n laajeneminen on toivottavaa, mutta vain, jos se vahvistaa unionia. Vaikeina aikoina ei tarvita takapakkia, jota hätäinen laajeneminen uhkaa tuottaa.


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *